Externe competitie 2009/2010

Harry de Jager         -   0   -   -   ½   -   -      ½ uit 2
  Matthijs Muhren        -   -   -   -   0   -   -      0 uit 1

09-10: Vredeburg 1 - Oppositie 1

Er werd tot het laatste pionnetje gestreden, zoals in de spannende partij tussen Harold Ebels tegen Peter Folkertsma. Peter gaf op het eind de kwaliteit terug plus een pion om met het laatst overgebleven pionnetje een doortocht te forceren. Het klopte precies!
Aan het laatste bord stond Fred Smith van Oppositie materieel gewonnen tegen Gert-Jan Hafkamp van Vredeburg. Maar de laatstgenoemde begon een wanhoopsoffensief en haalde levensgevaarlijke capriolen met zijn paarden uit. Tot drie keer toe trapte Fred in een val en gaf toen moegestreden op.
Simon Smit stond lange tijd volkomen gelijk tegen Koen Kramers, maar wist toch zijn Limmense tegenstander met een listig pionzetje te verschalken.
Uitslag Vredeburg – Oppositie: 3½ – 4½.

15-12: Oppositie 1 - Opening '64 1

Het eerste schaakteam van Oppositie ontving dinsdagavond het eerste team van Opening64 uit Sint Pancras. Het betrof een jong team onder de bezielende leiding van Yvonne Ooyevaar, zelf lange tijd lid van Oppositie geweest.
Het was een strijd tussen de nummers 2 en 3 op de ranglijst in de 2e klasse van de NHSB.
Heel lang stond Oppositie er goed voor. Alle ogen waren gericht op bord 7 waar voorzitter Herman Limmen zijn tegenstander in een verschrikkelijke wurggreep had. Het wachten was op de genadeklap. Plotseling ging Herman afruilen naar een gewonnen eindspel maar verschafte zijn tegenstander ook weer lucht. En toen Herman zich vervolgens vergreep aan een zwaar vergiftigde pion was het ineens afgelopen: een penning gevolgd door kwaliteitsverlies. Gedesillusioneerd gaf de arme Herman op. Hij had de hele avond alles gezien op één ding na. Wat een rot spel dat schaken!

Aan bord 8 zat Fred Smith toen in een alles-of-niets situatie. Zijn tegenstander bood bij een voorsprong van 3-4 onmiddellijk remise aan. De stand was er ook naar. Maar daar kon Fred natuurlijk niet op in gaan. Hij probeerde ijzer met handen te breken en als zo vaak in die gevallen pakte dat verkeerd uit. Zo werd het 3-5 in het voordeel van Opening64.

06-04: Koedijk 3 - Oppositie 2

Dinsdag 7 april moest het tweede team het in de laatste bondswedstrijd van dit seizoen het opnemen tegen Koedijk 3. Voor beide partijen een belangrijke wedstrijd. Bij winst voor Koedijk 3 zou dat team kampioen worden en Oppo 2 zou degradatie kunnen ontlopen door op zijn minst gelijk te spelen. Het beloofde dus een spannende avond te worden en dat werd het ook!

Volgens mijn matige theoretische kennis begonnen 4 partijen met een Siciliaanse variant, mocht Jan J met zijn geliefde 1. f4 beginnen en moest Paul het opnemen tegen 1. Pf3, terwijl Kees zich verdedigde met een Franse variant. Lange tijd gingen de partijen gelijk op maar op een geven moment trad er een keerpunt op. Kees en Richard kwamen een pion achter en de stelling van Dick werd ook wat benauwder. Als eerste kreeg Kees een remise aanbod dat dankbaar werd geaccepteerd en ook Andre wist een halfje binnen te halen. Dirk ging ten onder aan een jeugdig talent, getraind door Jop Delamarre.

Zo bleef het lange tijd 2-1 voor Koedijk 3. Een groot deel van de partij vond ik dat Piet ietwat beter stond maar in het eindspel meende ik dat hij zich vergaloppeerde en moest hij uiteindelijk de vlag strijken. Door zijn gedegen spel haalde Herman Maas een halfje binnen terwijl Paul intussen zijn tegenstander liet zien wie vandaag de sterkste was. Jan J remiseerde met good old Jan Rietveld en Richard die met een leeuwenhart zich verdedigd heeft smaakte het genoegen van een remise aanbod waardoor Koedijk 3 met de minimale winst er vandoor ging en dus promoveerde naar de tweede klasse, terwijl daarmee Oppo 2 degradeerde naar de vierde klasse, een unicum in de geschiedenis van Oppositie, vermoed ik.

Peter Folkertsma